zaterdag 31 augustus 2013

Het gras voor de voeten...

Soms loop je weleens met ogenschijnlijk goede ideeën rond, van die ondernemersplannen die al geslaagd blijken, zonder ze uitgevoerd te hebben. Ikzelf zou ongeveer al 100 zaken hebben en de een nog succesvoller dan de ander...al had ik ze uitgevoerd...want vaak blijft het slechts bij een idee en bloedt het uiteindelijk dood.
Twee uitzonderingen: of je doet het toch, of iemand anders had zo'n zelfde idee en heeft het niet bij denken gehouden, maar is er gewoon volle bak mee aan de slag gegaan.

In oktober komt er dus zo'n genialiteit op de markt; het Toolbook van Gastronomixs.

Jarenlang loop ik al met een idee om een soort handvat te creëren waarmee (patisserie)chefs aan de slag kunnen gaan en ze binnen hun eigen lijntjes, de tekening die hun gerecht heet, in te kleuren. Geen receptenboekie waar je wat uit kan kopiëren, maar een soort brainstormsessie in papieren gedaante die je iedere keer kan grijpen als je erom verlegen zit. En dan zo universeel, dat iedere soort chef, in ieder soort bedrijf voor iedere soort gast er mee aan de slag zou kunnen gaan. Ik hoor u al denken; "dat lijkt me een onmogelijke taak de Brabander!" En dat vond ondergetekende dus ook en is er dus tot op heden ook nooit iets van gekomen.
Gelukkig zijn er dus grotere doorzetters op dit vlak dan mij en kreeg ik tijdens een informele VrijMiBo in het altijd zonnige Waalwijk, een SneakPeak van het in oktober uitkomende Toolbook van Gastronomixs...en dan wordt je even stil. Alles (en nog veel meer) wat ik ooit had bedacht, staat in dit boek van het geniale duo Inge Meijs en Jeroen van Oijen. Werkelijk waar. Ze hebben met het maken van dit boek een ware tool/handvat gecreëerd om chefs te helpen met het ontwerpen van nieuwe gerechten. Ik ben werkelijk van mening dat dit een grotere toegevoegde waarde is in de keukenbibliotheek dan 95% van alles wat er al instaat. Een schoolboek, als ik het zo mag omschrijven. Leren ontwerpen, leren de hersenpan te laten ontwaken, leren de oogkleppen af te gooien, leren te combineren, maar vooral leren het zelf te doen, zelf te ontwikkelen.

Is hiermee het gras voor mijn voeten weggemaaid? Nee...Jeroen en Inge hebben mijn gras weggehaald, een eigen (waarschijnlijk Brabants), beter graszaad ervoor in de plaats gezaaid, dit laten groeien en er een waanzinnig perk van gemaakt, mooier dan ik ooit had kunnen maken.
Ik ben heel erg trots op dat duo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten